GRF GRF GRF
О НАМА
Реч више

У наставку преносимо речи наших студената и колега.

AGusa

Драге колеге,

Моје име је Ален Гуша. Основне студије Грађевинског факултета Универзитета у Београду завршио сам 2013. године на модулу Хидротехника и водно еколошко инжењерство. Годину дана касније стекао сам и диплому мастер инжењера грађевинарства након одбране мастер рада на тему пречишћавања отпадних вода.

Од 2015. године живим у Питсбургу (САД) где похађам докторске студије на Универзитету Питсбург (University of Pittsburgh). Од септембра 2018. године сам кандидат за доктора наука из области инжењерства заштите животне средине на тему уклањања радиоактивног материјала из индустријских отпадних вода.

Зашто сам изабрао Грађевински факултет у Београду? Тешко је издвојити један од разлога због којих сам изабрао да студирам грађевину, али могу да кажем да је све почело још од клиначких дана и страсти према склапању коцкица. Можда је и разлог то што сам се увек дивио згради Техничких факултета и желео баш у њој да студирам. Чланови моје породице, који су увек веровали у мене, сматрали су да би грађевина била одличан избор. А можда и зато што је психолог у гимназији након теста професионалне оријентације рекла како сам рођен за грађевину. Зашто Хидротехника и водно еколошко инжењерство? Далеко једноставнији одговор: моја љубав према води и чињеница да живимо у све загађенијем свету у коме немамо неограничене водне ресурсе и морамо да их штитимо по сваку цену.

Грађевински факултет је имао немерљив утицај на моју професионалну каријеру, али и на мој живот генерално. Знање и стручност коју можете стећи на факултету су применљиви не само у грађевинарству, већ и у многим другим инжењерским гранама. Када кажем ''Грађевински факултет“ мислим пре свега на професоре са моје катедре за Хидротехнику и водно еколошко инжењерство, признате стручњаке са којима је увек било задовољство сарађивати. Овај факултет ће вас оспособити пре свега да размишљате својом главом и да постанете врхунски инжењери, али највећа обмана би била мислити да је лако доћи до свега тога. Да би добили много, морате много и да дате. Напоран рад и пуно одрицања, и вредне награде су увек ту за оне који истрају!

Као што сам написао, Грађевински факултет је за мене много више од образовне установе. Ту сам стекао најбољег пријатеља и упознао многе друге бриљантне људе. Незаборавна искуства са чувених грађевинијада (не смете ово пропустити), борбе са испитима, КСТ, па опет борбе са испитима… Никада нисам зажалио због свог избора и да могу да се вратим десет година уназад опет бих изабрао смер за Хидротехнику и водно еколошко инжењерство на Грађевинском факултету у Београду.

Ален Гуша, маст. инж. грађ.
PhD Candidate, University of Pittsburgh, USA

DObradovic

Драге колеге,

Моје име је Драгана Обрадовић, индекс 234/08, Грађевинског факултета Универзитета у Београду. Основне студије сам завршила 2012. године на модулу за хидротехнику и водно еколошко инжењерство (ХВЕ), а годину дана касније сам стекла диплому мастер инжењер грађевинарства. Тренутно сам запослена у Институту за водопривреду „Јарослав Черни“ у Београду.

Одабир модула за ХВЕ је за мене чини се, био прави избор. Ни једног тренутка се нисам покајала, нити разочарала, баш напротив. На овој катедри сачекали су нас веома посвећени професори, жељни да пренесу своје знање на будуће генерације. Сарадња са њима била је беспрекорна и отворена. Увек су доступни за консултације, подстичу на размишљање и примену нових идеја за решавање проблема. Та сарадња, на моје огромно задовољство, је настављена и након што сам се запослила у Институту за водопривреду.

Током свог (скромног) професионалног искуства радила сам на сложеним пројектима где сам примењивала стечена знања из хидрологије, хидраулике, хидроенергетике, хидроинформатике… Знање које сам стекла на факултету свакодневно примењујем за решавање најразличитијих проблема из области управљања водама, заштите вода и заштите од вода. Оно што ме посебно радује је чињеница да је сваки нови пројекат јединствен, захтева посебну пажњу, ширину, знање и труд.

Чињеница је да тек када почнете да радите схватите колико знате, односно не знате, колико сте оспособљени за послове који вам се задају и на крају крајева са којим проблемима можете да изађете на крај. Са сигурношћу вам могу рећи уколико вас занима ова област рада и завршите Грађевински факултет у Београду, бићете оспособљени да решавате најсложеније проблеме из струке, ваше мишљење ће се ценити и ваши савети биће вредни.

Стога, будући студенти имајте на уму, студирање је процес пун успона и падова, али је најбитније да истрајете и не одустајете од онога што стварно желите. И не заборавите, овај пут није нимало лак, тражи доста труда, одрицања и посвећености, али уз добру организацију све се постиже са осмехом на лицу, а награде долазе саме од себе.

Драгана Обрадовић, маст. инж. грађ.
Самостални истраживач
Институт за водопривреду „Јарослав Черни“, Београд

JBlagojevic

Драге будуће колегинице и колеге,

Око одабира факултета нисам имао недоумица. Интересовао сам се за инжењерство, а сматрао да у области грађевинарства постоје многе могућности за бављење пословима које одговарају различитим склоностима и приступу раду. Очекивао сам да ће ме нека од области које се изучавају на Грађевинском факултету привући и да ће се кроз сам ток студија показати чему желим да посветим време. Управо то се и десило.

Основне академске студије сам завршио 2018. године, на одсеку за Хидротехинику и водно-еколошко инжењерство (ХВЕ). Област ме је заинтересовала због феномена и процеса који делују изузетно компликовано и необјашњиво а ипак су описани и математички дефинисани кроз различите нивое сложености. Снимци и документараци везани за хидротехнику и циклус кружења воде у природи, везе између развоја друштва и њене способности да управља водама засигурно би заинтригирали свакога. Такав материјал је широко доступан на интернету и препоручујем сваком ко има недоумице око одабира факултета да посвети мало времена и пoгледа како фасцинантно делује изградња хидротехничких објеката, колико утицаја вода има на читав живи свет и како обликује средину у којој живимо.

Током студија смо увек имали прилику да разумемо природу појаве, зашто је релевантнта за проблем који решавамо али и најважније да развијемо инжењерски начин размишљања и осмислимо и испројектујемо решење. Настава је увек праћена демонстрацијама, приказима из праксе и лабораторијским радом. Тако да је опште разумевање и шири контекст при употреби метода које смо изучавали само питање сопствене жеље.

Тренутно сам студент мастер студија и ангажован као сарадник на истраживањима на Швајцарском федералном универзитету за технологију у Цириху (ETH Zürich). Усмерење које сам одабрао је управљање водним ресурсима. Кроз сарадњу са студентим из целог света и у атмосфери јаке радне културе сам увидео да је знање које сам стекао на Грађевинском факултету у рангу било којег светски познатог универзитета. Након испита и разних дискусија, често је следило питање о томе где сам раније студирао.

Питања утицаја човека на животну средину и управљање водама су области којима ће значај само расти, а знање и искуство за њихово решавање су на Грађевинском факултету Универзитета у Београду доступни. Према томе, на правом сте месту!

Јован Благојевић, дипл. инж. грађ.
MSc student ETH Zürich, Hilfswissenschaftler