NAJČEŠĆE GREŠKE PRI PRAVLJENJU POWER-POINT PREZENTACIJA


1. Korišcenje tamne pozadine kod projektovanja prezentacije na platno - kada se prezenatcija projektuje na platno, koristiti svetle pozadine i tamna slova, a kod projektovanja na ekran koristiti suprotnu kombinaciju (tamna pozadina - svetla slova).

2. Loše urađen prvi slajd prezentacije - prvi slajd mora obavezno da sadrži naslov izlaganja i titulu i ime izlagača, a ako je prezentacija izvan matične organizacije, i naziv firme / fakulteta.

3. Loše uraden drugi slajd prezentacije - na drugom slajdu treba da stoji cilj vašeg izlaganja u kratkim crtama.

4. Sedenje za vreme izlaganja - za vreme izlaganja uvek se stoji.

5. Korišcenje sitnih slova - preporuka: naslov 40 pt, podnaslov 36 pt, ostatak teksta 32-24 pt

6. Nedostatak elana u izlaganju - ukoliko se vi ne trudite da zainteresujete publiku za ono što pričate, čak i oni zainteresovani će uskoro prestati da vas slušaju.

7. Nedostatak zaključka na kraju prezentacije - na kraju prezentacije uvek treba dati kraći pregled onoga što je izoženo, i odgovarajuce zaključke.

8. Čitanje teksta prezentacije - to jako vreda publiku, koja misli da se niste dovoljno dobro spremili za izlaganje, i neće vam pokloniti pažnju.

9. Ne obraćanje publici - uvek morate imati na umu kome pricate - publici a ne zidovima ili podu.

10. Koriš}enje fraza tokom izlaganja - u zvani~nim prezentacijama mora se koristiti primeren re~nik, tako da su izrazi kao što je npr. štelovanje u potpunosti neprikladan.

11. Prezentacija bez grafika, slika ili fotografija - sve o ~emu pri~ate }e biti mnogo jasnije slušaocu ako uz tekst prilo`ite i neki grafi~ki prikaz. Koristiti osnovne efekte animacije.

12. Koriš}enje poštapalica tokom izlaganja - u svom izlaganju treba izbegavati sve poštapalice tipa zna~i, ovaj, um i sl. To se posti`e sporijim pri~anjem, i na taj na~in mo`ete sa se zaustavite pre nego što ih izgovorite.

13. Prezenatacija nije na vreme pripremljena - kada treba nešto da izla`ete, obavezno pre pocetka vaše sesije / ve`bi nadjite odgovorno lice, dajte mu da presnimi vašu prezentaciju na kompjuter sa kojeg ce se projektovati, proverite da li je sve u redu u samoj prezentaciji (font, veli~ina slova, slike, dijagrami, animacija), i sa~uvajte fajl tako da kada dode red na vaše izlaganje, ne gubite vreme na pronala`enje i otvaranje fajla.

14. Ne poštovanje ograni~enja trajanja prezentacije - u vecini slu~ajeva prezentacije su vremenski ogranicene od strane organizatora predavanja, tako da u pripremi morate voditi racuna o tome. Zgodno je da za vreme prezentacije imate sat ispred sebe kako biste mogli da kontrolište gde ste za koje vreme stigli, i na taj na~in usporite ili ubrzate prezentaciju.

15. Nedostatak animacije - slobodno koristite neku od velikog spektra animacija koje program nudi, ali vode}i ra~una o tome da sa njima ne preterate, jer postoji mogu}nost da toliko sve izvrtite, da slušalac više ne zna šta odakle ide. Takodje vodite ra~una da ne stavljate neke komplikovane animacije, kako ne bi oduzele previše vremena u toku prezentacije.

16. Isticanje bojom - pri izradi prezentacije bitne pojmove ili klju~ne reci mo`ete naglastiti nekom bojom razli~itom od vašeg osnovnog teksta, kako bi odmah privukla pa`nju slušalaca.