Mehanika fluida

Dusan Prodanovic

Predgovor Internet izdanju               Zadnja promena:04/12/07


Postovani studenti (i ostali namernici)

Skripta za predmet "Mehanika fluida" su prerasla u knjigu pod naslovom "Mehanika fluida za studente Gradjevinskog fakulteta". Knjiga se moze kupiti u Skriptarnici Gradjevinskog fakulteta Beograda, a zahvaljujuci sponzorima, firmama "Vojvodinaprojekt" iz Novog Sada i "Ehting" iz Beograda, koji su finansirali stampanje, knjiga se prodaje po relativno niskoj ceni (koja je nesto malo veca od cene fotokopiranja).
Da bi omogucio svima onima koji zele da uce da sto jednostavnije dodju do knjige, ovde, na sajtu predmeta se i dalje moze citati HTML verzija knjige. Konverzija iz LaTeX-a u HTML je uradjena pomocu TTH-a (zahvaljujuci http://hutchinson.belmont.ma.us/tth/ ), gde su jednacine ispisane tekstualno - time se dobija jednostavan HTML ali izgled jednacina je daleko od onoga koji pruza LaTeX. Postoji i bolji nacin konverzije (Aleksandar Cocic je ponudio konverziju pomocu latex2html) ali na tome tek treba da poradim.
UPOZORENJE: zabranjeno je [u]/[raz]mnozavanje materijala!


Sadrzaj knjige:
 1. Uvod
 2. Fizicka svojstva fluida
 3. Hidrostatika
 4. Osnove dinamike fluida
  Vazna informacija za studente II godine 3-ceg semestra: Veci deo materije u ovom poglavlju je namenjen boljem teorijskom razumevanju prakticnih zadataka iz Mehanike fluida. Za kurs koji se drzi na drugoj godini, potrebno je informativno procitati poglavlja 4.1, 4.2, 4.3.1, 4.3.2. Delove sledecih poglavlja treba malo detaljnije pogledati: 4.4.1 uvodni deo, 4.4.3, 4.5.1 uvodni deo, 4.5.5, 4.5.6, 4.6.1 uvodni deo, 4.6.3 drugi deo, i 4.6.5.
 5. Ustaljeno tecenje fluida kroz cevi
  Vazna informacija za studente II godine: Ovo poglavlje je tako napisano da moze da se cita i bez citanja veceg dela prethodnog poglavlja.
 6. Dimenzionalna analiza, slicnost i modeli
 7. Hidrodinamicki otpori
 8. Otvoreni tokovi
 9. Prilozi
 10. Literatura


Sve dobronamerne, a pogotovu one druge komentare na tekst i slike, kao i greske koje nadjete u tekstu, molim Vas da saljete na mail: mailto:eprodano@hikom.grf.bg.ac.yu.File translated from TEX by TTH, version 3.72.
On 04 Dec 2007, 22:10.