Mehanika fluida . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Informacije za studente

 

PREDAVANJA

Utorkom od 10–12 u sali 225 i sredom od 14-16 u sali 225

VEŽBE

1.      Grupne – sredom i petkom od 8-14 sati u učionici po rasporedu.

2.      Laboratorijske – u terminima predviđenim za vežbe.

KONTINUALNO OCENJIVANJE STUDENATA

Kontinualno ocenjivanje studenata predviđeno je putem samostalne izrade zadataka na svakom dvočasu vežbanja. U toku semestra se radi ukupno 9 zadataka koji su podeljeni u tri oblasti: Hidrostatika (tri zadatka), Tečenje u cevima (tri zadatka) i Otpori i otvoreni tokovi (tri zadatka). Zadaci se sastoje iz dva dela. Prvi deo su jednostavni zadaci i student je obavezan da ih uradi na tekućem času. Drugi deo su složeniji zadaci koje student treba da uradi kod kuće. Na kraju svake oblasti, elaborati se predaju na pregled i na osnovu urađenih vežbi se dobija određen broj poena.

Student može dobiti do 10 poena na jednom dvočasu vežbanja (ako oblast ima 3 zadataka student može da skupi najviše 30 poena u toj oblasti). Broj poena zavisi od toga koliko je student uspeo da uradi za vreme dvočasa. Ono što student nije uspeo da uradi na dvočasu vežbanja dužan je da uradi kod kuće. Složeni zadaci se ocenjuju na kraju svake oblasti kada se predaju elaborati u naznačenom terminu i jedino tad (za svaku vežbu dodatnih 10 poena). Predat elaborat mora da ima sve tačno urađene jednostavne zadatke u toj oblasti.

Na kraju semestra svi zadaci moraju biti složeni i ukoričeni, tako da čine elaborat. Ako student nije bio na vežbama, svejedno mora da ima urađene jednostavne zadatke kada bude predavao elaborat.

Dakle, pregledanje urađenih zadataka se sprovodi u dve faze:

·        Jednostavni zadaci se pregledaju i brane tokom dvočasa. Ukoliko su urađeni kako treba, student dobija overu prisustva i maksimalno 10 poena. U suprotnom, ne dobija ni overu prisustva ni poene (to znači da je na čas došao nespreman i da na vežbama nije radio ništa korisno!). Za pregledanje i odbranu jednostavnih zadataka odvojeno je poslednjih 15 minuta dvočasa kada se prestaje sa radom!

·        Složeniji zadaci se pregledaju nakon obrađene tematske oblasti. Ukoliko su zadaci dobro urađeni, student dobija do 10 poena, odnosno ako ima grešaka proporcionalno manji broj poena.

Složeniji zadaci na kojima je student dobio ili nije dobio poene, a bilo je grešaka, ne moraju da se urade. Složeniji zadaci se samo jednom pregledaju nakon obrađene tematske oblasti i to je jedini način da se osvoje poeni na njima. Svejedno da li su studenti uradili odnosno nisu uradili složenije zadatke dužni su da predaju elaborat u odgovarajućem terminu!

USLOVI ZA DOBIJANJE POTPISA

Student stiče pravo na potpis iz predmeta Mehanika fluida ako zadovolji sledeće kriterijume:

a)      prisustvo na vežbanjima - student tokom semestra ne sme da ima više od dva izostanka,

b)     aktivan rad - student tokom semestra ne sme da ima više od 3 jednostavna zadatka bez poena, i

c)      završeni svi jednostavni zadaci, pregledani i složeni u elaborat .

KONSULTACIJE

Termini konsultacija će biti naknadno objavljeni. Konsultacije su u Prostorijama Hidrauličke laboratorijie (Zavod za fiziku). Poslednjeg radnog dana pred ispit konsulatcije se ne drže.

OGLASNA TABLA, KABINET I WWW

Oglasna tabla je pored biblioteke. U pauzama nastave asistenti su u kabinetu u svetlarniku (kabinet 8), a van toga u Hidrauličkoj laboratoriji. Različite informacije o predmetu mogu se naći na adresi:

http:\\hikom.grf.bg.ac.rs            KatedreZaHidrotehničkeDiscipline         Predmeti         Mehanika Fluida

ISPIT

Polaže se samo pismeno i sastoji se iz dva dela: teorijski deo (test od osam pitanja koji se radi 1 sat) i zadaci (tri zadatka, rade se 3 sata). Da bi se položio ispit potrebno je uraditi 50% na teorijskom delu (odgovoriti tačno na 4 od 8 pitanja) i skupiti na zadacima po 50 poena iz svake grupe zadataka (maksimalan broj poena je 3×100=300).

Na delu sa zadacima radi se po jedan zadatak iz tri oblasti. Svaki zadatak nosi po 70 poena. Student ima mogućnost da prenese skupljene poene preko urađenih zadataka tokom vežbi, po oblastima, na pismeni ispit. Poeni koje je student skupio tokom vežbi izradom jednostavnih zadataka na času čine 30% poena na pismenom zadatku i njih ne može nadoknaditi.  Poene koje student dobije za izradu složenijih zadataka (max 30) može da iskoristi kao bonus za svaki zadatak na pismenom ispitu.

Svi poeni koji se skupe na vežbama tokom semestra se mogu koristiti na ispitima tokom tekuće školske godine. Konačna ocena na ispitu se formira iz ocene na testu (45%), ocene na pismenom delu ispita (45%) i prisustva na predavanjima (10%). Na ispitu je dozvoljena upotreba knjige i ličnog elaborata.