Mehanika fluida . . . . .  Školska 2008/09 . . . . . . . Informacije za studente

 

PREDAVANJA

Ponedeljkom od 14–16 (sala 113) i utorkom od 16-18 (sala 225)

 

VEŽBE

1.      Računske – utorkom i petkom u učionicama po rasporedu.

2.      Laboratorijske – utorkom i petkom u terminima predviđenim za vežbe.

 

KONTINUALNO OCENJIVANJE STUDENATA

Kontinualno ocenjivanje studenata predviđeno je redovnim pohađanjem predavanja i vežbi i kroz samostalnu izradu predviđenih zadataka na časovima grupnih i laboratorijskih vežbi. Program vežbanja je podeljen u tri tematske oblasti: hidrostatika (H), tečenje u cevima (C) i Otpori i Otvoreni tokovi (O). Za svaku od tematskih oblasti predviđen je određeni broj termina u rasporedu vežbi koji se koriste za izradu računskih i laboratorijskih vežbi.

U terminu računskih vežbi, asistent daje kratko objašnjenje za izradu zadataka (do 15 minuta) a zatim studenti sami rade zadatke. Potrebna objašnjenja studenti mogu skinuti sa Internet prezentacije predmeta. Na kraju časa asistent proverava da li je student aktivno radio vežbu i parafira do tada urađen zadatak. Potrebno je da student uradi 50% vežbe na času da bi mu se overilo prisustvo na toj vežbi. Student završava vežbu kod kuće i donosi je na sledeći čas. Asistent pregleda urađenu vežbu i ocenjuje je ocenom od 5 (nije dobro urađena vežba) do 10. Ako student ne donese završenu vežbu sledeći čas, dobija ocenu 5. Nakon ovog roka, vežbe se više ne pregledaju.

Student dobija po jednu ocenu na svakoj od računskih i laboratorijskih vežbi. Prosečna ocena svake od tematskih oblasti se računa samo od pozitivnih ocena na pojedinim vežbama (6, 7, 8, 9 ili 10). Da bi se prosečna ocena mogla iskoristiti kao merilo znanja iz pojedine tematske oblasti potrebno je da bude veća od 5.

Primer: Ukoliko su ocene iz tematske oblasti T (Tečenje u cevima) 8, 8 i 5, prosečna ocena iznosi (8+8)/3=5.33. Ova ocena se može iskoristiti kao ocena na ispitu iz odgovarajuće tematske oblasti ako se pomnoži sa 10 (5.33x10=53.3 poena na zadatku iz oblasti T). 

 

USLOVI ZA DOBIJANJE POTPISA

Redovno prisustvo na vežbama: sa vežbi se može izostati najviše dva puta. Kao izostanak se računa i ako student uradi manje od 50% predviđenog računskog zadatka. Studenti koji ne zadovolje ovaj uslov nemaju pravo na polaganje ispita i sledeće godine vežbaju iz početka.

 

KONSULTACIJE

Termini konsultacija će biti naknadno objavljeni na sajtu predmeta. Konsultacije su u Hidrauličkoj laboratoriji (Zavod za fiziku). Poslednjeg radnog dana pred ispit konsulatcije se ne drže.

 

OGLASNA TABLA, KABINET I WWW

Oglasna tabla je pored biblioteke. U pauzama nastave asistenti su u kabinetu 165, a van toga u Hidrauličkoj laboratoriji. Različite informacije o predmetu mogu se naći na adresi:

http:\\hikom.grf.bg.ac.yu -> KatedreZaHidrotehničkeDiscipline -> Predmeti -> Mehanika Fluida

 

ISPIT

Polaže se samo pismeno i sastoji se iz dva dela: teorijski deo (test od osam pitanja koji se radi 1 sat) i zadaci (tri zadatka, rade se 3 sata). Da bi se položio ispit potrebno je uraditi 50% na teorijskom delu (odgovoriti tačno na 4 od 8 pitanja) i skupiti na zadacima min. 150 poena (svaka tematska oblast, H, C i O, se ocenjuje posebno i nosi od 0 do 100 poena). Na ispitu se mogu iskoristiti dobijeni poeni na uspešno urađenim vežbama (srednja ocena koja je veća od 5 pomnožena sa 10) a postoji mogućnost da se iz pojedine oblasti ocena i popravi (uzima se u obzir bolji rezultat). Poeni sa vežbi važe na svim ispitnim rokovima u tekućoj školskoj godini. Na ispitu je dozvoljena kompletna literatura.

 

FINALNA OCENA

Ocena na predmetu se dobija sabiranjem sledećih poena: prisustvo na predavanjima i vežbama (0-10 poena), pozitivno ocenjivanje vežbi u zadatim rokovima (0-20 poena), položen test na ispitu, minimum 4 od 8 pitanja (0-34 poena) i urađeni zadaci na ispitu, minimum 50% (0-36 poena). Da bi se dobila pozitivna ocena, neophodno je imati u sumi više od 50 poena.