Organizacija kursa

PREDAVANJA

Utorkom od 800-1000 u amfiteatru i četvrtkom od 1100-1300 u amfiteatru, prema predviđenom rasporedu.

VEŽBE

  1. Grupne računske– u amfiteatru četvrtkom od 1100-1300, prema predviđenom rasporedu, i na njima asistenti daju objašnjenja za izradu zadataka na samostalnim računskim vežbama
  2. Samostalne računske – petkom prema rasporedu istaknutom na oglasnoj tabli, na njima studenti samostalno rešavaju zadatke koji se ocenjuju

 

Zadatke raditi na čistim listovima papira samo sa jedne strane, uz ostavljanje margina. Na crtežima upisivati konkretne, a ne opšte, brojne vrednosti zadatih veličina. Svaki list treba da bude potpisan. Na kraju svakog dvočasa predviđenog za jednu vežbu, asistent uzima radove, ocenjuje ih i vraća u toku sledeće nedelje. Najkasnije nedelju dana posle termina kada se radi odredjena vežba na internetu će biti objavljeno rešenje zadatka. Student je dužan da vežbu dovrši (ispravi) prema uputstvu sa interneta i komentarima asistenta. Termini za predaju završenih računskih vežbi, povezanih u fascikli:

    • vežbe H1-H3 – do termina kada se radi vežba C3
    • vežbe C1-C4 – do termina kada se radi vežba O2
    • vežbe O1-O4 – do termina kada se radi poslednja vežba u semestru

Završene vežbe se overavaju čime student stiče i pravo na ocenu koju je dobio. Asistent može promeniti ocene dobijene na računskim vežbama ako je student pokazao izuzetno zalaganje ili neozbiljnost.  Tačni termini za overu vežbi biće naknadno zakazani.

Ocene dobijene na računskim vežbama se grupišu po oblastima (H, C, O). Te tri ocene se mogu iskoristiti kao ocene na pojedinim zadacima pismenog dela ispita.

 

  1. Laboratorijske – prema posebnom rasporedu za poslednje dve nedelje u semestru. Ove vežbe podrazumevaju samostalno obavljanje merenja na laboratorijskim instalacijama i obradu dobijenih podataka. Na ove vežbe student imoraju da dolaze isključivo u predviđenim terminima. Promena grupa nije dozvoljena.

USLOVI SLUŠANJA KURSA

Redovno prisustvo na vežbama (sa računskih vežbi se sme izostati najviše dva puta, dok se sa laboratorijskih vežbi ne sme izostati). Aktivan rad na računskim vežbama (minimum 40% urađenog materijala). Overa vežbi i elaborata u naznačenim terminima. Studenti koji ne zadovolje ove uslove biće udaljeni sa vežbanja bez prava na potpis.

KONSULTACIJE

Termine konsultacija daće svaki asistent svojoj grupi. Asistent može da pozove studenta na dodatne konsultacije.

OGLASNA TABLA, KABINET I www

Oglasna tabla je pored biblioteke. U pauzama nastave asistenti su u kabinetu 165, a inače u Hidrauličkoj laboratoriji. Različite informacije o predmetu mogu se naći na internet strani: http://hikom.grf.bg.ac.yu  -> katedra -> predmeti -> mehanika fluida

ISPIT

Ispit se sastoji iz dva dela : teoretskog i računskog. Teorijski deo ispita polažu svi studenti pismeno, radeći test od 8 pitanja u trajanju od 1 sata. Računski deo ispita ima tri zadatka (H, C, O) koji se rade 3 sata. Student ima mogućnost da se oslobodi odgovarajućeg zadatka pohađanjem vežbi i prelaznim ocenama na računskim vežbama. Takođe, student može da popravi odgovarajuću ocenu sa računskih vežbi izradom tog zadatka na računskom delu ispita.