SREN
02.12.2019.

Опште: 17. Сусрет студената хидротехнике

Овогодишњи Сусрет студената хидротехнике, 17. по реду, одржаће се у петак 13. децембра од 14:15 часова, у свечаној сали Факултета.

Позивамо све садашње, будуће и потенцијално будуће студенте Модула за хидротехнику, али и све друге заинтересоване, да дођу на дружење у оквиру 17. Сусрета студената хидротехнике. Овогодишњу манифестацију подржао је Енергопројект-Хидроинжењеринг, чији представници ће одржати презентацију о својим делатностима у протеклом периоду.

Постер Сусрета доступан је ОВДЕ.

Програм ће обухватити 6 презентација:

 1. Невенка Башић Увођење савремене технологије у процес замене цевовода
 2. Петар Ђурић – Хидротехника у земљи без воде – Стручна пракса у Либану
 3. Јована Достанић, Валентина Рајковић – Теренска мерења у летњој школи хидрометрије у Мађарској – искуства и изазови
 4. Милица Ковачевић Умирујући базени степенастих брзотока
 5. Милица Нешовић Утицај фазности изградње на хидраулички прорачун постројења за прераду градских отпадних вода
 6. Презантација покровитеља Сусрета – Енергопројект-Хидроинжењеринг

Након званичног програма, за све посетиоце биће обезбеђен пригодан коктел у аули факултета.

Овогодишњи Сусрет студената хидротехнике, 17. по реду, одржаће се у петак 13. децембра од 14:15 часова, у свечаној сали Факултета.

Позивамо све садашње, будуће и потенцијално будуће студенте Модула за хидротехнику, али и све друге заинтересоване, да дођу на дружење прочитајте цео текст

10.10.2019.

Опште: Предавање: професор Yaron Toledo, Универзитет у Тел Авиву

Поштоване колегинице и колеге,

Са посебним задовољством вас обавештавамо да ће Грађевински факултет у Београду посетити професор Yaron Toledo са универзитета у Тел Авиву  Израел) http://web.eng.tau.ac.il/~toledo/wp/ . Проф. Толедо ће одржати предавање са насловом:

Marine Engineering and Eastern Mediterranean currents and waves — an attempt to acquire a wholesome understanding from theoretical, numerical modelling and field measurement perspectives

Предавање је заказано за уторак, 15.10. 2019. године у 14ч, у Свечаној сали Грађевинског факултета Универзитета у Београду (Булевар краља Александра 73, 1. спрат).
Путем линка, у наставку, можете прочитати сажетак предавања.

Више информација о предавачу можете пронаћи путем линка овде.

Улаз је слободан.

Поштоване колегинице и колеге,

Са посебним задовољством вас обавештавамо да ће Грађевински факултет у Београду посетити професор Yaron Toledo са универзитета у Тел Авиву  Израел)  http://web.eng.tau.ac.il/~toledo/wp/  . Проф. Толедо ће одржати предавање са насловом:

Marine Engineering and Eastern Mediterranean currents and прочитајте цео текст

23.09.2019.

Опште: Летња школа хидрометрије у Баји

Факултет за хидротехнику из Баје (Мађарска) организује летњу школу хидрометрије од 10-15 октобра 2019. године. Заинтересовани студенти се могу пријавити попуњавањем формулара на веб страници:

https://docs.google.com/forms/d/1HPfwm__UquOC2i8M0WKyrZbTxLcE0F5y2jCDrc5-wWw/edit

Летња школа се одржава на огледном сливу у Мађарегређу. Студенти ће у кампу бити смештени у објекту са вишекреветним собама. Студентима су плаћени смештај и један оброк. Трошкове пута сносе сами. Студенти који се пријаве у летњу школу, треба да се јаве у кабинет 155 доц. Дејани Ђорђевић или доц. Николи Росићу.

Факултет за хидротехнику из Баје (Мађарска) организује летњу школу хидрометрије од 10-15 октобра 2019. године. Заинтересовани студенти се могу пријавити попуњавањем формулара на веб страници:

https://docs.google.com/forms/d/1HPfwm__UquOC2i8M0WKyrZbTxLcE0F5y2jCDrc5-wWw/edit

Летња школа се одржава на огледном сливу у Мађарегређу. Студенти ће у кампу прочитајте цео текст

11.09.2019.

Израда и одбрана дипломског рада: Процедура за пријаву и одбрану завршних радова (дипломски и мастер)

У наставку текста се може видети процедура за пријаву и одбрану дипломских и мастер радова.

Процедура за пријаву/одбрану завршних радова
1. Студент пријављује завршни рад преко апликације ESalter.
2. Након пријаве студентска служба проверава да ли су све испитне пријаве у досијеу студента и шаље обавештење студенту да достави недостајуће пријаве (уколико их има)
3. На налогу секретара катедре (у оквиру ESalter апликације) појављује се нови захтев који секретар ставља на дневни ред седнице катедре
4. Након слања дневног реда члановима катедре, ментори су дужни да секретару доставе теме завршних радова својих кандидата. Уколико се тема задатка не достави за седницу катедре, тема неће бити одобрена на тој седници већ остаје на чекању за неку наредну седницу катедре. На седници се усваја тема задатка и комисија за одбрану
5. Након седнице катедре секретар уноси тему задатка, ментора и комисију у базу
6. Када кандидат заврши свој рад, а пре штампања, долази до секретара да узме потписан текст задатка који ће укоричити заједно са остатком рада.
7. Ментор је дужан да јави секретару да је кандидат завршио рад и да је спреман за одбрану како би секретар могао да одобри, преко ESalter-а, одбрану завршног рада.
8. (Овај корак важи само за мастер радове) Када ментор потврди да је студент спреман за одбрану, кандидат мора да уплоад-ује ПДФ верзију свог рада (мању од 15 МБ). Секретар проверава да ли је ПДФ верзија задовољавајућа (да није случајно постављен неки текст који нема везе са задатком) и одобрава одбрану.
9. Након што секретар потврди у бази да је кандидат спреман за одбрану завршног рада, штампа се рад (заједно са потписаним задатком) и тај примерак (који на крају остаје ментору) се носи у студентску службу по печат.
10. Студентска служба штампа документацију потребну за одбрану рада (Записник комисије, Извештај и Оцене…).
11. Након завршене одбране комисија секретару доставља фотокопију Записника (оригинал студент носи у студентску службу), оригинал Извештаја И Оцена за архиву.

У наставку текста се може видети процедура за пријаву и одбрану дипломских и мастер радова.

Процедура за пријаву/одбрану завршних радова 1. Студент пријављује завршни рад преко апликације ESalter. 2. Након пријаве студентска служба проверава да ли су све испитне пријаве прочитајте цео текст

27.06.2019.

Опште: Позив на предавање: Хидротехнички радови на Дунаву

Грађевински факултет у Београду почетком јула организује још једно занимљиво предавање које ће држати директор Дирекције за водне путеве, Љубиша Михајловић, дипл. грађ. инж.. Тема овог предавање је: Хидротехнички радови на Дунаву – сектор Футог – од надлежности до реализације.

Предавање је заказано за понедељак, 8.7.2019. године у 16ч, у сали 141 Грађевинског факултета Универзитета у Београду (Булевар краља Александра 73, 1. спрат).

Резиме предавања можете прочитати ОВДЕ.

Улаз је слободан. Молим Вас да информацију проследите свим колегама који могу бити заинтересовани за ово предавање.

Грађевински факултет у Београду почетком јула организује још једно занимљиво предавање које ће држати директор Дирекције за водне путеве, Љубиша Михајловић, дипл. грађ. инж.. Тема овог предавање је: Хидротехнички радови на Дунаву – сектор Футог – од надлежности до реализације.

прочитајте цео текст

13.06.2019.

Опште: Позиција у предузећу Aqua Arts – Akvamarin

Aqua Arts – Akvamarin је предузеће основано 1995. године у Београду и бави се пројектовањем и извођењем првенствено фонтана и базена али и архитектонских објеката и комплекса – туристичких, спортских и рекреативних центара, опреме и инсталација, wellness и SPA садржаја где се делатност проширила на ентеријере и екстеријере. Детаље о њиховој делатности и пословима можете добити на сајту: www.akvamarin.rs

Aqua Arts – Akvamarin овом приликом објављује слободну позицију за грађевинског инжењера хидротехнике или студента мастер студија хидротехнике који би се придружио њиховом тиму. Детаљи понуде могу се погледати путем линка: Детаљи – оглас, или у видео снимку директно упућеном нашим студентима:

Aqua Arts – Akvamarin је предузеће основано 1995. године у Београду и бави се пројектовањем и извођењем првенствено фонтана и базена али и архитектонских објеката и комплекса – туристичких, спортских и рекреативних центара, опреме и инсталација, wellness и SPA садржаја где прочитајте цео текст

28.05.2019.

Опште: Позив за приступање огранку IWA YWP у Србији

Удружење за технологију воде и санитарно инжењерство (УТВСИ) и огранак IWA YWP у Србији (International Water Association Young Water Professionals) позивају све младе стручњаке из области управљања и заштите вода да се прикључе раду националног огранка у Србији. Више информација може се наћи у позивном писму >>>.

Удружење за технологију воде и санитарно инжењерство (УТВСИ) и огранак IWA YWP у Србији (International Water Association Young Water Professionals) позивају све младе стручњаке из области управљања и заштите вода да се прикључе раду националног огранка у Србији. Више информација прочитајте цео текст

20.05.2019.

Студенти: Радионица из нумеричког програмирања

Услед великог интересовања студената, Катедра за ХВЕ организоваће једнодневни курс нумеричког програмирања на неку од тема које се обрађују на предмету Хидраулика 2. Радионица би покривала специфичне програмерске теме које остали курсеви на Факултету углавном не разматрају: структуре података и планирање меморије, итеративни хидраулички прорачуни, имплементација различитих нумеричких шема, итд.

Како би радионица помогла што већем броју студената, моле се заинтересовани да попуне анкете које су постављене испод. Сва додатна питања могу се послати на rljubicic@grf.bg.ac.rs.

Тема радионице?

View Results

Loading ... Loading ...

Датум радионице

View Results

Loading ... Loading ...

Програмски језик

View Results

Loading ... Loading ...

Услед великог интересовања студената, Катедра за ХВЕ организоваће једнодневни курс нумеричког програмирања на неку од тема које се обрађују на предмету Хидраулика 2. Радионица би покривала специфичне програмерске теме које остали курсеви на Факултету углавном не разматрају: структуре података и прочитајте цео текст

13.05.2019.

Опште: Летња школа хидрометрије у Баји

Другу годину за редом, Факултет наука о води, Мађарског Националног универзитета јавних послова, чије је седиште у Баји, позива студенте хидротехнике и водноеколошког инжењерства Грађевинског факултета у Београду да учествују у летњој школи хидрометрије. У оквиру летње школе студенти имају прилику да на експерименталном сливу у Мађарегрегу примене различите поступке и технике  мерења нивоа, брзина и протока у природним водотоцима. На експерименталном сливу налази се студентски дом у којем се борави током три дана теренских мерења. Преостало време студенти бораве у студентском дому у Баји.

Програм летње школе и формулар за пријаву налазе се на следећој интернет страници:

https://vtk.uni-nke.hu/oktatas/summer-school

РОК за пријаву је 31. мај 2019. године.

Заинтересовани студенти пре пријављивања у летњу школу треба да се јаве наставницима из Регулације  река – доц. Дејани Ђорђевић и доц. Николи Росићу.

Другу годину за редом, Факултет наука о води, Мађарског Националног универзитета јавних послова, чије је седиште у Баји, позива студенте хидротехнике и водноеколошког инжењерства Грађевинског факултета у Београду да учествују у летњој школи хидрометрије. У оквиру летње школе студенти имају прочитајте цео текст

02.05.2019.

Опште: Блиц: чланак о проф. Вујици Јевђевић

Дневне новине и интернет портал Блиц у првомајском издању објавио је чланак о проф. Вујици Јевђевић, једном од најистакнутијих светских хидролога. Цео чланак можете прочитати ОВДЕ (зажмурите на погрешну употребу хидротехничке терминологије).

Дневне новине и интернет портал Блиц у првомајском издању објавио је чланак о проф. Вујици Јевђевић, једном од најистакнутијих светских хидролога. Цео чланак можете прочитати ОВДЕ (зажмурите на погрешну употребу хидротехничке терминологије).

27.04.2019.

Предавања: Предавање проф. Светлане Костић

Са посебним задовољством обавештавамо све заинтересоване о гостујућем предавању проф. Светлане Костић са Државног универзитета у Сан Дијегу (САД). Проф. Костић је пре неколико година на нашем факултету одржала предавање о гравитационим токовима наноса, који су њена уска специјалност. Овога пута одржаће предавање на тему:

Улога гравитационих токова наноса у бурном режиму на еволуцију делти

Предавање је заказано за уторак, 21.5.2019. године у 14ч, у свечаној сали Грађевинског факултета Универзитета у Београду (Булевар краља Александра 73, 1. спрат).

Резиме предавања можете прочитати ОВДЕ.

Са посебним задовољством обавештавамо све заинтересоване о гостујућем предавању проф. Светлане Костић са Државног универзитета у Сан Дијегу (САД). Проф. Костић је пре неколико година на нашем факултету одржала предавање о гравитационим токовима наноса, који су њена уска специјалност. Овога пута одржаће прочитајте цео текст

18.03.2019.

Опште: СВЕТСКИ ДАН ВОДА УН 2019.

Уједињене нације обележавају 22. март 2019. Светски дан вода, са поруком „Вода за све, ко год да сте, где год да сте, вода је ваше право!“ https://www.worldwaterday.org/.

У организацији Националног комитета за Међународни хидролошки програм UNESCO-а, Грађевински факултет Универзитета у Београду организује 25. марта 2019. у 13:00 сати, у сали 141 обележавање Светског дана вода. Детаљан програм састанка можете видети ОВДЕ. Позивате се да својим присуством увеличате овај значајан дан.

DanVoda-2019-Slika

Уједињене нације обележавају 22. март 2019. Светски дан вода, са поруком „Вода за све, ко год да сте, где год да сте, вода је ваше право!“  https://www.worldwaterday.org/ .

У организацији Националног комитета за Међународни хидролошки програм UNESCO-а, Грађевински факултет прочитајте цео текст

12.03.2019.

Студенти: HAURATON HESP програм (четвртак 14.3. од 13ч у 141)

Позивају се сви заинтересовани студенти да присуствују представљању HESP програма међународне компаније HAURATON GmbH и избору потенцијалних кандидата – студената који ће учествовати ове године у програму. Презентација ће се одржати у четвртак 14.3.2019. од 13 часова у сали 141.

Немачка међународна компанија HAURATON је породична компанија која успешно послује у индустрији производње грађевинског материјала и која развија софистициране технологије и системе за менаџмент отпадних површинских вода, њихов третман и еколошку одводњу и дренирање већ више од 60 година. На подручју управљања атмосферским површинским водама компанија је позиционирана као једна водећих на светском тржишту.

Компанија HAURATON је прошле године покренула платформу под називом HESP – HAURATON European Student Program. Програм се спроводи у сарадњи са локалним универзитетима и професорима у региону централне и централно источне Европе, са циљем даљег развијања свести студената и будућих кадрова о значају адекватног решавања проблема збрињавања површинских вода.

Двоје одабраних студената уз једног представника наставног особља ће имати прилику да у периоду од 10.04 – 13.04.2019. год. буду гости компаније HAURATON у њеној централи у Немачкој (место Rastatt), где ће се боље упознати са њеним активностима и стећи додатно и пре свега драгоцено искуство кроз размену информација са колегама и представницима других универзитета земаља учесница.

Logo HAURATON 2019

Позивају се сви заинтересовани студенти да присуствују представљању HESP програма међународне компаније HAURATON GmbH и избору потенцијалних кандидата – студената који ће учествовати ове године у програму. Презентација ће се одржати у четвртак 14.3.2019. од 13 часова у сали 141.

Немачка прочитајте цео текст

06.02.2019.

Студенти: Студентска конференција CivilCon 2019

Конференција студената грађевинарства CivilCon 2019, која се одржава од 2006. године у Истанбулу у Турској, и ове године позива студенте из читавог света да учествују. Конференција ће бити одржана од 28. фебруара до 4. марта на Техничком универзитету у Истанбулу, а могу се пријавити студенти било које године основних и мастер студија грађевинарства и геодезије, као и алумни нашег факултета.

Више информација можете добити на сајту конференције: http://en.civilcon.itumhk.com, путем брошуре CivilCon, или код асистента Роберта Љубичића.

Текст позива дат је у наставку:

To whom it may concern,
Civil Engineering Society is organizing a seminar called CivilCon (Civil Engineering Convention) through February 28 and March 1-2-3-4.

This 5-day event will hold several engineering seminars, workshops, technical trips and social events, although we offer the opportunity to visit the traditional places in Istanbul / Turkey. For more information, please refer to the PDF: CivilCon.

Конференција студената грађевинарства CivilCon 2019, која се одржава од 2006. године у Истанбулу у Турској, и ове године позива студенте из читавог света да учествују. Конференција ће бити одржана од 28. фебруара до 4. марта на Техничком универзитету у Истанбулу, прочитајте цео текст

30.11.2018.

Опште: Одржан 16. Сусрет студената хидротехнике

У четвртак 29. новембра у Свечаној сали Факултета одржан је 16. по реду манифестација Сусрет студената хидротехнике, ове године под покровитељством компаније HAURATON GmbH, која је међу водећим компанијама у свету у области одвођења атмосферских вода. Одржано је 6 презентација из области хидротехнике:

 1. Презентација покровитеља – компанија HAURATON GmbH, представник Срђан Радојчић
 2. HAURATON European Student Program – Неда Лазовић
 3. Пројектовање речног теретног пристаништа за потребе термоелектране Никола Тесла у Обреновцу – Милан Војновић
 4. Пракса на Тајланду: унапређење знања, упознавање нових култура и ширење мреже познанстава – Марија Миловановић
 5. Технике обраде слика (image processing) за мерење дубина у хидротехници – Ивана Вићановић
 6. Нумерички модел система за одвођење атмосферских вода са сливова јужног дела насеља Бешка – Александар Сандић, ГФ у Суботици

Сусрету су присуствовали студенти свих година основних и мастер студија, наставно особље Катедре за ХВЕ, као и декан Факултета, проф. др Владан Кузмановић, и продекан за финансије, доц. др Александар Ђукић. Попрви пут у историји манифестације, Сусрету су присуствовали и гости са ГФ у Суботици и ГФ и Нишу.

Постер Сусрета доступан је ОВДЕ.
Мастер презентација Сусрета доступна је ОВДЕ.

Окупљање пред почетак СусретаПоздравна реч Управника Института за ХВЕ
Поздравна реч декана ФакултетаПрезентација компаније HAURATON
Презентација HESP програмаМилан Војновић
Марија МиловановићИвана Вићановић
Александар СандићМастер студенти Катедре за ХВЕ
Делегација са ГФ у НишуДелегација са ГФ у Суботици
Добитници награде на конференцији СДХИ/СДХ у НишуДружење професора и покровитеља
Коктел и дружење у аули Факултета

У четвртак 29. новембра у Свечаној сали Факултета одржан је 16. по реду манифестација Сусрет студената хидротехнике, ове године под покровитељством компаније HAURATON GmbH, која је међу водећим компанијама у свету у области одвођења атмосферских вода. Одржано је 6 презентација из области хидротехнике:

прочитајте цео текст

22.11.2018.

Опште: Сусрет студената хидротехнике 2018

Овогодишња манифестација Сусрет студената хидротехнике биће одржана у Свечаној сали Факултета у четвртак 29.11. од 14-16 часова.

Позивамо све студенте хидротехнике, оне који то желе да постану, али и све друге заинтересоване да присуствују још једном годишњем Сусрету студената хидротехнике.

Програм манифестације доступан је на линку: Програм 2018

Овогодишња манифестација Сусрет студената хидротехнике биће одржана у Свечаној сали Факултета у четвртак 29.11. од 14-16 часова.

Позивамо све студенте хидротехнике, оне који то желе да постану, али и све друге заинтересоване да присуствују још једном годишњем Сусрету студената хидротехнике.

Програм прочитајте цео текст

13.11.2018.

Студенти: Позив компаније HAURATON на презентацију на Сајму вода

Обавештавају се студенти да овогодишњи покровитељ Сусрета студената хидротехнике, компанија HAURATON GmbH, позива све заинтересоване за у среду 14. новембра у 11 часова на Сајму вода присуствују презентацији под називом “Одводња са HAURATON-ом”.

За заинтересоване студенте обезбеђене су бесплатне улазнице за Сајам. Потребно је само јавити се представнику компаније, г-дину Срђану Радојичићу, на телефон 060/62-05-228.

Сајам вода одржава се у BelEXPO центру, Шпанских бораца 74 на Новом Београду, и трајаће од среде 14. до петка 16. новембра 2018.

Обавештавају се студенти да овогодишњи покровитељ Сусрета студената хидротехнике, компанија HAURATON GmbH, позива све заинтересоване за у среду 14. новембра у 11 часова на Сајму вода присуствују презентацији под називом “Одводња са HAURATON-ом”.

За заинтересоване студенте обезбеђене су бесплатне улазнице прочитајте цео текст

02.11.2018.

Опште: Радни састанак (радионица): Примена дронова за хидрометријско мерење протока

Следеће недеље, од 8. до 10. новембра 2018. ће се одржати радни састанак (workshop) радне групе WG4 за хидрометријска мерења у оквиру COST акције HARMONIOUS. Детаљи COST акције која се бави применом дронова у “environmental” мерењима се могу наћи на сајту www.costharmonious.eu.

Програм радионице-а је следећи:

08.11.2018. од 13:00 – 18:00 (ИХ Лабораторија): Уводна представљања, предавање проф. Flavije Tauro, договор око техничких детаља за експерименте другог дана.

09.10.2018. (Ваљево): Серија мерење протока на реци Колубара, у центру Ваљева:

 • Екипа РХМЗ-а ће мерити класичним хидрометријским методама проток (хидрометријским крилом и ADCP уређајем),
 • Факултет ће такође својим мултифреквенцијским ADCP уређајем мерити проток,
 • Снимање распореда површинских брзина већим, професионалним дроном (Факултетски-Фотограметријски DJI Matrice 600 Pro са Canon EOS 6D фотоапаратом), и
 • Снимање распореда површинских брзина стандардним дроном (DJI Phantom Pro 4 v2.0 са 4k камером),
 • Снимање површинских брзина индустријским радаром (ако се договоримо са испоручиоцем опреме) и радаром домаће производње.

10.11.2018. од 9:00 – 13:00 (ИХ Лабораторија): Завршни дан са прегледом резултата мерења и договором за обраду података.

Детаљан програм радионице се може видети на линку:

https://www.costharmonious.eu/2018/10/23/stream-flow-monitoring-campaign-and-wg4-meeting-in-belgrade/

За све додатне информације, обратите се организатору радионице, проф. др Јасни Плавшић jplavis@grf.bg.ac.rs или проф. др Душану Продановићу dprodanovic@grf.bg.ac.rs

Следеће недеље, од 8. до 10. новембра 2018. ће се одржати радни састанак (workshop) радне групе WG4 за хидрометријска мерења у оквиру COST акције HARMONIOUS. Детаљи COST акције која се бави применом дронова у “environmental” мерењима се могу наћи на прочитајте цео текст

01.11.2018.

Опште: Предавање проф. Чеде Максимовића: ПЛАВО‐ЗЕЛЕНА РЕШЕЊА – ПРАВЦИ РАЗВОЈА СИСТЕМА УРБАНИХ ВОДА

У среду 14.11.2018. у 12:15 у сали 141 Грађевинског факултета одржаће се предавање проф. др Чеде Максимовића, професора емеритуса са Империјал колеџа у Лондону (Imperial College).

У предавању проф. Максимовић приказује визију могућег развоја система градских вода у будућности. Визија се базира на резултатима рада и примене у пракси иновационог пројекта BGD (Blue Green Dream, www.bgd.org.uk), кога је проф. Чедо Максимовић осмислио и координирао. Иновативна метода за планирање, пројектовање, изградњу, управљање, мониторинг и одржавање нових и ревитализацију постојећих делова градова се заснива на интеракцији инфраструктуре за градске воде (плава компонента) са зеленим површинама (зелена компонента) као синергијске мреже, а не као засебних компоненти. Подстичу се делотворна решења за побољшање квалитета урбаног живљења и смањивање негативних утицаја климатских промена и екстрeмних временских услова.

Професор Чедо Максимовић је дипломирао, магистрирао и докторирао на Грађевинском факултету у Београду. До 1996. је радио као редовни професор на предметима Механика флуида и Мерења у хидротехници. Од 1996. године ради на Империјал Колеџу, а од фебруара 2018. је у звању професора емеритуса. Објавио је 360 радова у међународним часописима и на научним скуповима у земљи и свету, а такође је аутор, коаутор и уредник 43 књиге које укључују уџбенике, помоћне уџбенике, стручне и научне публикације и саопштења са међународних скупова којима је био организатор. Добитник је Телфордове златне медаље (Telford Gold Medal) 2009. године, “Награде зеленог бизниса” (Green Business Award) 2016. и у јулу 2018. „Награду одрживих градова (Sustainable Cities Award) за развој метода за његову примену. У октобру 2017. године проглашен је за почасног доктора (Doctor Honoris Causa) водећег француског универзитета у области грађевинарства ENPC – Ecole Nationale des Ponts et Chausses у Паризу.

Детаљнији садржај предавања и кратку биографију можете погледати: БИОГРАФИЈА_РЕЗИМЕ_ПРЕДАВАЊА

Кратки анимирани филм (youtu.be/7bgp3E0gUAQ) и публикација BGS – Blue Green Solutions – System (http://bgd.org.uk/) могу да се ископирају као допуна предавању.

У среду 14.11.2018. у 12:15 у сали 141 Грађевинског факултета одржаће се предавање проф. др Чеде Максимовића, професора емеритуса са Империјал колеџа у Лондону (Imperial College).

У предавању проф. Максимовић приказује визију могућег развоја система градских вода у будућности. Визија се прочитајте цео текст

31.10.2018.

Опште: MLADI STRUČNJACI U OBLASTI VODA na Desetom međunarodnom SAJMU i FORUMU VODA 2018  

Sajam i Forum Voda je jedinstvena manifestaciju u regionu Jugoistočne Evrope koja okuplja stručnjake iz sektora vodoprivrede. Sajam će se održati od 14. do 16. novembra 2018, u BelExpo centru na Novom Beogradu (Španskih boraca 74a, pored hotela Holiday Inn) u organizaciji Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo. Detaljan program sajma se može naći na linku http://www.utvsi.com/index.php/dogadaji/sajam-forum

Kao važan deo Sajma je i Dan mladih stručnjaka, pod nazivom Sektor voda – Otpornost i održivost sistema, koji je u Petak, 16. Novembra 2018. Sa početkom u 10:00, konferencijske sale: Gračanica i Ravanica. Moderatori su: Aleksandar Šotić, UTVSI, Aleksandar Đukić, GFUB i Katerina Schilling, IAWD. Radni dan je koncipiran tako da se sastoji iz tri bloka, u kojima će se predstaviti inicijativa za formiranje nacionalnog IWA YWP Poglavlja, izlagati studentski radovi, iskustva iz projektovanja/izvođenja, i iskustva iz konsaltinga/inženjeringa/menadžmenta/naučnog rada. Poziv za učešće je na sledećem linku …. Poziv… a detaljan program se može naći na linku …. PROGRAM….

Sajam i Forum Voda je jedinstvena manifestaciju u regionu Jugoistočne Evrope koja okuplja stručnjake iz sektora vodoprivrede. Sajam će se održati od 14. do 16. novembra 2018, u BelExpo centru na Novom Beogradu (Španskih boraca 74a, pored hotela Holiday Inn) прочитајте цео текст