GRF GRF GRF
Актуелности

ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ.ДР АНЕ ДЕЛЕТИЋ, 14.7.2023. у 10h



Проф. др Ана Делетић, дипл.грађ.инж., декан Грађевинског факултета, Queensland University of Technology (QUT), ће одржати предавање на тему:

ДА ЛИ МОЖЕМО ДА ОДВЕДЕМО ПОПЛАВЕ ИЗ НАШИХ ГРАДОВА?

Датум и време: петак 14. јул 2023. године у 10:00 h
Место: Грађевински факултет у Београду, сала 141, Булевар краља Александра бр.73


Велике поплаве у Аустралији су недавно проузроковале велике штете на кућама, објектима и инфраструктури које се могу мерити у милијардама долара. Имајући у виду да се свет суочава са све нестабилнијом климом, временске непогоде као што су бујичне поплаве ће бити екстремније и чешће ће се догађати. Док градимо и развијамо наше градове, морамо бити сигурни да су отпорни на климатске промене.
Водо-сензитивно урбано планирање (Water Sensitive Urban Design, WSUD) обухвата употребу плаво-зелених мултифункционалних система за контролисање количине (смањење пикова и запремине) и квалитета (уклањање загађења) површинског отицаја, али и за повећање количине воде за водоснабдевање, смањење температуре у градовима и озелењавање градова. Примена ових система у Аустралији је до недавно била искључива за потребе смањења загађења атмосферским водама и побољшања квалитета воде у рецепијентима. Предности ових система за ублажавање ефеката честих урбаних поплава је занемаривана.
Предавање ће се бавити неопходним корацима у циљу унапређења WSUD система за смањење урбаних плувијалних поплава:
- Како треба прилагодити, тестирати и валидирати WSUD системе за ублажавање поплава;
- Развој најновијих алгоритама за урбане поплаве, који се могу користити за планирање WSUD-а и пројектовање за ублажавање поплава;
- Потреба за новим начином планирања и прописима који би укључивали WSUD за ублажавање поплава.